22 Şubat 2012 Çarşamba

Gümüş' deki potensiyal, comex ve manipülasyon

Gümüş insanoğlu için değerli metaller arasında en önemlisi. Şöylede diyebiliriz, eğer gerekirse altından vazgeçebiliriz ama gümüş'den vazgeçemeyiz. Artık hayatımızın içinde heryerde gümüş var. Mesela cep telefonlarında, lcd'lerde, arabalarda, laptoplarda vs. vs.
Çünkü gümüş metaller arasında sıcaklığı ve elektriği en iyi iletebilen metal.
Bunun yanı sıra gümüş en iyi reflekte etme(solar enerjisi) ve en fazla antibakteriyel olma(sağlık sektörü) özelliklerinide taşıyan bir metal.
Düşünebiliyormusunuz insanoğlu eski mısırlılardan bugüne kadar tahminlere göre 50 milyar ounce (ounce=28.349 gr.) gümüş ve 6
                                                                                      milyar ounce altın çıkarmış.
Çıkarılan altının %95'i  takı, bar vs. bir şekilde hala duruyor. Gümüşde ise durum tam tersi, çıkarılan gümüşün %95'i telefonların, baterilerin vs. içinde kullanılarak tüketilmiş. Ve şu anda dünyada bulunan toplam gümüş max. 5-6 milyar ounce deniliyor.
Yani şu anda dünyada bulunan toplam gümüşün değeri sadece 200 milyar dolar civarı. Daha dün ufacık Yunanistana 130 milyar euro verildi, geçen aralıkta ECB'nin bankalara dağıttığı para 500 milyar euroydu. Bunun yanı sıra şimdiye kadar bulunan ve bilinen gümüş rezervleride max. 10 milyar ounce deniliyor, buna karşı endüstrinin, takı sanayisinin ve sayıları gittikçe artan gümüş yatırımcılarının 2011'deki gümüş talebi nerdeyse 1 milyar ounce. Böylece gümüş rezervlerinin petrol rezervlerinden çok daha önce biteceği kesin.
Dünyada gümüş altından 15 kez daha fazla var. Yani gümüşün yukarıda saydığım özellikleri olmasa bile, altın gümüş'den 15 kat daha pahalı olması lazım. Ama bu oran şu sıralar 50, yani altın gümüş'den 50 kat daha pahalı. Ben kesinlikle altını kötülemiyorum, benim depomda altında var ama gümüş stoklarımı dahada arttırıyorum (tabiki fiziksel olarak ve uzun vadeli).
Gümüş fiyatlarının şu anda bukadar ucuz olmasını başta FED'in sahiplerinden olan JP Morgan'a borçluyuz. Çünkü ortada artık nerdeyse kanıtlanmış ve piyasalarda bilinen müthiş bir gümüş manipülasyonu var.
Hatta 2010 yılında Amerikalıların sözde denetleme kurulu CFTC,  JP Morgan ve HSBC bankaları hakkında araştırma başlatmıştı ama şimdiye kadar tabiki birşey çıkmadı.
Ama artık bu sahtekarlıkların yapıldığı comex'e (amerikadaki metaller borsası) güven gün geçtikçe azalıyor. Geçen yıl comex (bazılarına göre crimex) 9 gün içinde 5 kez margin yükseltmişdi, yani yapılan işlemlerde istenen garanti miktarı 5 kez arttırıldı. Tabi bu çoğu yatırımcıyı pozisyonlarını
kapatmaya zorladı ve gümüş fiyatları rekor bir tempoyla aşagı çekildi. Bu tarz manipülasyonlar bana comex ve gümüş mafyasının çaresizliğini ve günlerinin artık sayılı olduğunu gösteriyor.
Çünkü gümüşe ve altına dünya çapında (Çin ve Hindistan başta olmak üzere) müthiş büyük bir talep var, ve bu talep kesinlikle chartlara yansımıyor. Bu talebe karşı banksterler ellerinde olmayan kağıt üzerindeki metallerini kaldırgaçlarla naked short (yani bir karşılığı olmadan) yaparak pıyasaya sürüyor. FED çok iyi biliyorki değerli metaller (adı üstünde değerli), değeri olmayan kağıt paranın en büyük düşmanı, heleki böyle para basma makinalarının durmaksızın çalıştığı günlerde.
Ama sonunda kazanan altın ve gümüş yatırımcısı olucak.
Ben yaşayacağımız finansal reset ile, çökecek olan comex düzeninin altın ve bilhassa gümüş fiyatını bugün tahmin edemiyeceğimiz astronomik seviyelere taşıyacağını düşünüyorum.




Merak edenler için, gümüş manipülasyonunu detaylı olarak çok güzel anlatan bir video



2 yorum:

  1. bireysel yatirimcilar nasil gumus alacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer Türkiye'de kalıyorsanız İstanbul Altın Rafinerisinden gümüş'de temin edebilirsiniz.
      http://www.iar.com.tr/UrunDetay.aspx?Id=d1fb4269-a898-45dc-b2b9-226188b626c6&Lang=Tr

      Sil