24 Şubat 2012 Cuma

Yunanistan tiyatrosu devam ediyor

Yunanistana verilecek olan 130 milyar euroluk yardım paketi üzerinde sonunda anlaşma sağlandı.
Ama bu anlaşmanın aslında hiçbir değeri yok. Bugün Yunanistan parlamentosu tahvil takası yasasını geçirdi. Bu yasa özel yatırımcıların ellerindeki tahvilleri daha düşük bir faizle ve daha uzun vadeli olan yeni tahvillerle takasını sağlıyor. Bu operasyonla Yunanistanın 107 milyar euro borcu silinmiş olucak.
Böylece haircut miktarı %53.5 ve şimdilik CDS'ler çalışmamış olucak. Ama yatırımcılar daha bu anlaşmaya imza atmadılar. Bazı hedgefonlar bu yapılan değiş tokuşun sonunda kayıplarının %75'e kadar çıkabileceğini belirtti. Anlaşmanın geçmesi için yatırımcıların %66'sının evet demesi gerekiyor.
Diyelim %70 kabul etti, ozaman diğer %30 takası mecburen kabul etmeye zorlanmış olucak. 8 Martta (eğer ertelenmezse) hangi bankaların ve hedgefonların hangi miktarla gönüllü olarak takas operasyonunda yer alacağının açıklanması bekleniyor.
Sonra ikinci bir planda, tabiki herşey planlara göre giderse, Yunanistan ve alıcaklılarının 12 Martta tahvilleri takas yapıp, anlaşmalara imza atmaları bekleniyor.
Görüldüğü gibi Yunanistan tiyatrosu daha devam ediyor, şimdilik herşey kuru sözden ibaret.
20 Martta Yunanistanın biten tahvilleri için 14.5 milyar euro geri ödemesi lazım. 12 Martta imzalar atılırsa bu miktar takas operasyonunun bir parçası olarak kabul edilecek ve Yunanistan bu 14.5 milyar euroyu ödemekten kurtulmuş olucak. Ama eğer anlaşma sağlanmaz ve imazalar atılmazsa, ozaman 20 Martta Yunanistanın resmen iflasını yaşıyabiliriz.


                                                       Yunanistan 10 yıllık tahviller

Yunanistan 5Y CDS

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder