16 Şubat 2012 Perşembe

Para Sistemi

İlk makalemde para sistemi üzerine yazmaya karar verdim.
İsterseniz ilk önce gerilere gidelim. Önceleri insanlar gerçek değeri olan altın ve gümüşle öderlermiş.
Daha sonra taşıması daha kolay olsun diye, belirli bır altın veya gümüş miktarı karşılığı makbuz verilmeye başlanmış. Bu makbuzlar pratik olduğu için çok tutulmuş ve tabiki isteyen, istediği zaman makbuzun değerinde olan altını veya gümüşü alabiliyormuş.
İlerleyen zamanlarda bu makbuzlardan bugün bildiğimiz kağıt para ortaya cıkmış. Ülkeler önceleri ellerinde ne kadar altın varsa, karşılığında okadar para basarlarmış. Yani basılan paranın arkasında bir değer varmış. Sonra altın standardı denilen sistem yavaş yavaş sullandırılmış ve 1971'de tamamen kaldırılmış. Altın standardının kaldırılmasının sebebi tabiki daha fazla borçlanabilme, yani bugünün diliyle 'QE' yapabilmek için kaldırılmış. Artık arkasında değer (altın) olmayan ve değeri sadece bir parça kağıt, sadece güvene dayalı olan paralar basılmaya başlanmış. Sonunda bugünlere kadar gelinmiş ve para artık bilgisayarda tuşlara basılarak yaratılan dijital bir sayı halini almış. Unutmamak gerekirki bugünkü para miktarının sadece %5'i fiziksel olarak basılmış gerçek kağıt para, diğer %95'i ise sadece dijital olarak bulunuyor. Son dönemde QE ve LTRO'larla suni ralliler yaşıyoruz ama basılan paranın karşılığında üretilen mallar veya reel ekonomi yerinde sayıklıyor. Ve en önemlisi bugün hiçten yaratılan dijital rakamlar (para), onun faizi ve faizinin faizi exponensiyel büyümeye devam ediyor.
Aşağıda Avrupa merkez bankası ve Amerikan merkez bankasının bilançolarını görebilirsiniz.

                                            ECB


                                           FED


Faiz ve faizin faizi konusuna gelirsek bu düzen bambaşka bir saçmalık.
Basılan para hep bir +x faizle veriliyor, ama  +x faizin değeri nerde veya nerden gelicek?
Bu sistemde zenginin daha zengin ve fakirin daha fakir olması kaçınılmaz.
Para sistemindeki adaletsizliği ve faiz konusunu çok güzel anlatan bir videoyu paylaşmak istiyorum.
Herşey çok güzel anlatılmış. fazla birşey eklemeye gerek yok.


Sonuçta büyük bir crash olucağı kesin ama bu finansal reset'ten sonra umarımki bu düzen bugünkü haliyle devam etmez. Ben gold standarda dönelim demiyorum, ama dünyaya yeni bir para sistemi lazım olduğuna inanıyorum. Artık %99'un çalışıp, %1'in faizini ödediği ve bankalar lobisinin istediği gibi para basıp dünyayı parmağında çevirdiği günlerin bitmesi dileğiyle.











3 yorum:

  1. Blogunuzun ilk yazısından okumaya başladım.. Farklı ve geniş bir bakış. Başarılarınızın devaımını dilerim. S.

    YanıtlaSil
  2. Bu sistemden cikma yollari cözüldü.
    http://www.wissensmanufaktur.net/media/pdf/plan-b-english.pdf
    Türkcesini bulamadim.

    YanıtlaSil