18 Mart 2012 Pazar

Amerikan Tahvillerine Dikkat

Son günlerde petrol fiyatları çok konuşuluyor ama unutulan başka bir tehlike ise Amerikan tahvilleri.
Geçen hafta 10 ve 30 senelik futures'larda ciddi kayıplar yaşandı.
Tabiki faizlerde yukarı fırladı ve son 5 ayın en yüksek oranı (%2.3) görüldü.
Bunun çeşitli nedenleri var. Birtanesi tahvillerin satılıp daha risikli araçlara yatırım yapılması.
Başka bir sebep FED'in QE3 söylentilerini frenlemesi. Son olarakda yatırımcıların hem enflasyon yüzünden düşük faizle yaptığı kayıplar, hemde ABD'ye ve dolar'a olan güvenin azalması.
Şimdi bu sebeplerden hangisinin etkisi daha fazla, hangisinin daha az, bunu kestirmek çok zor.
Ama kesin olan birşey varsa, oda tahvil faizlerinin yükselmesi ABD için olabilecek en kötü senaryo.
Tahvil faizlerinin ipotek faizlerine etkisi ve ABD'nin dağ gibi olmuş borcunun refinanse edilmesi faizler ne kadar yükselirse, okadar zorlaşıyor. Amerikada hala yüzbin'lerce ev sahibinin borcunun, evin değerinden daha fazla olduğunu unutmamak lazım.
Peki faizler yukarı çıkmaya devam edermi?
Bence edebilir, çünkü bilindiği gibi FED'in yaptığı operasyon twist (bence banka bilançolarını düzeltme operasyonu) Haziran'da bitiyor. Şimdi benim elimde yüklü miktarda tahvil bulunsa, ben bunları FED Hazirana kadar alıcıyken, satardım.
Belki bazı hedgefonlar ve bankalarda böyle düşünüyor olabilirler ve bu satış baskısını sürdürebilir ve buda bu belirsiz günlerde bir nevi sürü etkisi yaratabilir diye düşünüyorum.
Bazen merak ediyorum, derivatives piyasasımı, yoksa ABD tahvil piyasasımı daha önce patlayacak diye. Düşünebiliyormusunuz ABD nominal olarak 2006'da ne kadar faiz ödediyse, bugünde aynen okadar faiz ödüyor. Ama aynı zamanda 2006'dan bugüne borcu nerdeyse iki katına çıkmış.
Bu gerçekler dikkate alınırsa FED'i ve Bernanke'yi tebrik etmek lazım, gerçekten "good job" yapıyorlar.
Şimdiki durumda faizler çıkmaya devam eder ve gözler ABD'ye ve problemlerine çevrilir (tamda zamanı Avrupa biraz sakinleşmişken) ve birde yüksek petrol fiyatları çıkmaya devam ederse, bu kombinasyon ABD ekonomisini bataklığa sürükler.
Peki ABD ve FED faizlere karşı nasıl bir önlem alabilir? Bence iki seçenek var.
Biri çok basit, QE3!
Diğeri ise FED'in bankalarıyla, medyasıyla, plunge protection team'le gözleri tekrar Avrupa'ya çekmek. Bu CDS ve tahviller üzerinden portekiz olabilir mesela, üstüne bir kaç  bloomberg, wsj haberi, dedikodusu, ve alın size derinleşen Avrupa krizi ve bununla beraber suni güvenli liman olan düşük faizli ABD tahvilleri. Tabiki ikinci ihtimal biraz daha kompleks ama bunlarda yapılmış şeyler.
Sonuçta balon zaten patlayacak ama biraz daha zaman kazanmak için bence FED'in bu piyasa durumunda QE3'e gitmesi daha büyük bir ihtimal gibi gözüküyor.

Son olarakda eur-usd'de işlem yapanların bu  hafta 10 senelik ABD tahvillerini yakından takip etmelerini tavsiye ediyorum.
Aşağıdaki grafiklerde görüldüğü gibi 10 senelik faizler hemen hemen bugünkü seviyelerden ve eur-usd aynı günde 27.10.2011 tarihinde tepe yapmış ve sonra düşüş trendine girmişler.
Faizler çıkmaya devam ederse eur-usd'de yön ilk önce yukarı olacaktır diye düşünüyorum (Ekim 2011'de olduğu gibi).

10 senelik ABD tahvili































EUR-USD



1 yorum: