12 Mart 2012 Pazartesi

Hindistan-İran Anlaşması



















Hindistan ve İran tarihi bir anlaşmaya imza attı.
Bundan sonra Hindistan İran'dan aldığı petrolün %45'ini kendi parası olan Hindistan rupisiyle ödeyecek. Link: http://articles.economictimes.indiatimes.com/2012-03-10/news/31143049_1_irna-islamic-republic-indian-delegation
Bilindiği gibi petrol dünyanın çoğu yerinde dolarla alınıp/satılıyor ve buda ülkelerin elinde dolar tutmasını gerektiriyor ve dolara taleb oluşuyor tabiki.
Ama BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) başta olmak üzere çeşitli ülkeler artık bu dolar tekeline karşı harekete geçti.
Son zamanlarda gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları arasında swap anlaşmaları imzalanıyor.
Mesela geçenlerde Türkiye ile Çin arasında yapılan anlaşma gibi. Link: http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/02/22/cinle-3-swap-anlasmasi
Petro-dolar devri yavaş yavaş sallanmaya başladı. Başta Çin olmak üzere ülkeler doları kemirmeye başladılar. Tabiki bu işler bugün'den öbürüne olmayacak, onlarında ellerinde dolar var. Mesela Çin para rezervlerini çeşitlendirmeye başladı, altın, gümüş stoklarını arttırmaya devam ediyorlar.
Bütün bu yapılanlar kesinlikle dolar hegemonyasını sonlandırmak için atılan ufak ufak adımlar.
Dolar şimdilik ayakta daha, ama belki 2015'e kadar dolar bugün bildiğimiz haliyle piyasada olmayacak. Tabiki o güne kadar daha çok LTRO'lar ve QE'ler göreceğiz, çünkü bu sistem artık sadece suni olarak, para basılarak ayakta tutulablilir. Finansalreset kaçınılmaz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder