4 Mart 2012 Pazar

Amerika, Borç ve Petrodolar

Bu yazımda sayılarla Amerikanın 'the American way of life' hayat tarzını nasıl borçla finanse ettiğini göstermek istiyorum. İlk önce ülkenin borcuyla başlamak istiyorum.
Amerikanın ülke borcunun kişi başına hesaplandığında Yunanistandan daha fazla olduğunu biliyormuydunuz?
Yani koskoca 300 milyon nüfuslu Amerikanın (44,215 dolar) kişi başına borcu 10 milyoncuk Yunanistandan (38,937 dolar) daha fazla!



Şimdide Amerikanın iç borçlarına bakalım, daha doğrusu Amerikan halkının borçlarına.
Amerikan ailelerinin %43'ü gelirinden daha fazla harcama yapıyor. Ve borçlanma 1971 yılından beri %1700 artmış. Amerikalıların tüketim için aldığı ve şu an geri ödediği kredilerin toplamı 2,5 trilyon dolar. Amerikalıların toplam kredi kartı borcu 798 milyar dolar ve kredi kartı sahiplerinin %46'sı borcunu geri ödemekten çok borcunu sadece aynı seviyede tutabiliyor.
Amerikadaki kredi kartı sayısı 600 milyon ve ortalama faizler %13.
Rakamlar gerçekten ürkütücü ama tek sorun kredi kartı borçları değil.
Şu anda Amerikada arabaların %70'i krediyle alınıyor ve verilen kredilerin %45'i önden 5 kuruş verilmeden sağlanan 'subprime' krediler.
Sağlık sektörüne bakarsak 49,9 milyon Amerikalının sağlık sigortası yok ve Amerikalıların %41'i doktor parasını ödeyemiyor veyada taksitle ödüyor. Düşünebiliyormusunuz bütün iflasların %60'ı
doktor, hastane parasını ödeyememekten oluşuyor.
Son olarakda üniversite öğrencilerine bakalım. Öğrencilerin üçte ikisi üniversitelerini bitirdiğinde hayata borçla başlıyor (ortalama 25,000 dolar).
Ve üniversite kredilerini geri ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 2005 den bugüne kadar ikiye katlanmış.
Amerika gırtlağına kadar borç içinde ve aslında bu borcu şu ana kadar güzel çeviriyorlar düşük faiz ve petrodolarla (perolün, altının vs. piyasalarda dolar üzerinden fiyatlanması).
Ama yavaş yavaş Amerikanın göz bebeği, korumak için savaşlar açtığı perodoları sallanmaya başladı. Çin, Hindistan, Japonya, Rusya bu ülkeler yavaş yavaş kendi ülke birimleriyle merkez bankaları arasında swap-line'ler açmaya başladı.
Eğer Amerika petrodolar statüsünü kaybederse dolar çöker, bu kesin.
Ama bu senaryolara daha var, sırada ilk önce euro var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder