1 Nisan 2012 Pazar

İNOVASYON

Türkiye'de yaşayan ve durumu iyi olmayan herkeze sabır diliyorum.
Cari açığı kapatmak için yapılan bu zamlar gerçekten inanılmaz.
Eh tabi ülkemizin yöneticileri, ülkemizde inovasyon yaparak yeni ürün geliştiren şirketleri korumazsa daha çok zam yapmak zorunda kalır.
Bu anlamda geçen hafta bizzat tanıklık yaptığım bir olayı anlatmak istiyorum.
Geçen hafta ticaretle uğraşan bir arkadaşımla İtalya'ya bir fuara gittik.
İsviçre'deki kapalı alanlardaki sigara yasağından sonra herkez dışarıda sigara içmek zorunda kaldı. Ve şimdiye kadar çoğu yerde kullanılan gazlı sistemler yasaklandı. Sonuçta seneye kış sezonu için çeşitli ısıtma imkanlarına bakmak için bu fuarda bazı firmalarla görüştük.
Bu firmalardan biride Türkiye'dendi. Gerçekten çok güzel ürünleri olan, dünyada markalaşmak isteyen, profesyonel çalışan bir Türk şirketi.
Uzun lafın kısası bu inovatif ve Türkiye'de üretim yapan şirketin hakları ve emekleri korunmuyor mesela.
Bize onlarca hukuk davasının peşinde koştuklarını ve kopyacılık yüzünden ciddi zarar ettiklerini anlattılar.
Birde yaptıkları bir pantalon veya basit birşey değil, adamlar teknoloji üretiyor. Ama ne yazikki ülkemizde kendini kurnaz sayıp bu ürünleri bile kopyalayıp para kazanmak isteyen onlarca insan var.
Bize anlatılana göre bu ürünlerin teknik parçasından, plastik kalıbına kadar kalitesiz kopyasını yapmak için bile en az 100000tl gerek.
Ya düşünebiliyormusunuz adamın biri başkasının yaptığı bir ürünü kopyalıyabilmek için en az 100000 lirasını ve enerjisini emek çalmaya harcıyor. Neden? Çünkü devlet'den veya hukuk'dan korkmuyor. Neden? Çünkü yaptırımlar yetersiz ve çok uzun zaman alan prosedürler.
Böyle saçmalıklar devam ederse Türkiye daha çok zamlar yapmak zorunda kalır.
Türkiye'nin ihtiyacı olan inovasyon ve tabiki bu inovasyonu yapanların emeklerinin korunması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder