9 Nisan 2012 Pazartesi

Tarım Dışı İstihdam Yalanı

Geçen Cuma ABD'den gelen tarım dışı istihdam verisi 203 bin beklenirken, sadece 120 bin arttı. Ama aynı anda işsizlik 8.3 beklenirken, 8.2 geldi.
Bu arada  8.2 oranı Ocak 2009 dan bugüne açıklanan en düşük işsizlik seviyesi.
Burda ilk bakışta zaten bir uyumsuzluk olduğu belli açıklanan sayılarda.
Ve tabiki bu sayılar gerçeği yansıtmıyor, ABD'nin gerçek işsizlik sayısı bence %15'lerde.
Açıklanan sayılar ufak bir hileyle elde ediliyor ve yapılan bu hilenin adıda "not in labor force".
Hiç Amerika piyasalar için bu kadar önemli olan bir veriyi tesadüfe bırakırmı? Birde yakında seçimler varken? Tabiki hayır!
Not in labor force'da işsizlik verileri için kullanılan istatistiklerden çıkarılan ama hala çalışabilir yaşta ve durumda olan Amerikalıların sayısı belirleniyor. Güya bu insanlar iş piyasasında bulunmuyormuş.
Bu "not in labor force" ABD çalışma bakanlığı BLS tarafından sadece istatistikleri çarpıtabilmek için kullanılan bir icad.
Detaylara gelirsek istatistkleri güzel göstermek için Mart'da "not in labor force"'a kaydırılan çalışabilir insanların sayısı Şubat'a göre 333 bin artmış. Mart 2011'den Mart 2012'ye kadar olan artış ise tam 2.289 milyon kişi. Bu demektirki şu anda toplam 87.897 milyon kisi "not in labor force" içinde yer almış.
Ve bu yeni bir rekor!!!
Zaten işsizlik oranı söylenildiği gibi 8.2 olsaydı, karnını doyuramayıp gıda kuponlarına (food stamps) ihtiyaç duyan insanların sayısıda yeni rekorlar yapmazdı.
(Food stamps üzerine:  http://finansalreset.blogspot.com/2012/03/food-stamps-rekor-seviyede.html )
Winston Churchill ne demiş bir zaman: "Kendin çarpıtmadığın istatistiğe kesinlikle inanma".






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder